Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
freeimages.com
Vain yksi laji pellossa? FAO muistuttaa, että toissijaiset lajikkeet voivat olla avuksi tulevaisuudessa.
20.1.2015 15.26
Ilmastonmuutos uhkaa viedä ruuan miljoonien ihmisten pöydistä, jos siihen ei varauduta. Maailman ruoka- ja maatalousjärjestö FAO esittää tuoreessa julkaisussaan, että ruokalajikkeiden villeinä kasvavien sukulaislajien suojelusta voisi olla apua.
”Lämpimämmässä maailmassa, jossa sää on vaihtelevampi ja raaempi, ravinnoksi kasvatettavilta kasveilta ja eläimiltä edellytetään aiempaa nopeampaa sopeutumiskykyä. Maatalouden geenivarantojen suojeleminen ja tutkiminen parantaa ihmiskunnan kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen”, sanoo apulaisjohtaja Maria Helena Semedo FAO:n sivuilla.
Järjestön mukaan geneettisen monimuotoisuuden säilyttäminen maatiloilla on yhtä tärkeää kuin geenipankkien ylläpito. Sen mukaan evoluution on syytä antaa jatkua viljelylajikkeiden lähisukulaisten osalta.
FAO kannustaa myös kiihdyttämään maataloudessa hyödynnettävien geeniresurssien tutkimusta. Se muistuttaa, että maailman puulajeista on tutkittu kunnolla vain noin 500 yli 80 000:sta.
”Tietoaukko on vielä suurempi selkärangattomien ja mikro-organismien kohdalla. Mikro-organismeja pidetään tautien aiheuttajina, mutta niillä on laaja kirjo muitakin toimintoja; ne esimerkiksi suojelevat kasveja tuhoeläimiltä, kuivuudelta, kylmältä ja suolalta”, FAO:n sivuilla todetaan.
maanviljely  ilmastonmuutos 
Tweet